Lillo-Lillo feesten.
De VVV van de Antwerpse polder werd opgericht in januari 1964, en had zich tot doel gesteld het plaatselijk onthaaltoerisme in te richten.
De stichters waren de gemeentebesturen van Stabroek, Hoevenen,Kapellen en Ekeren alsook de VTB en de Heemkundige Kring van de Antwerpse polder.
Een beginontwerp was het samenbrengen van de gemeenten Lillo Toledo in Spanje en ons polderdorp Lillo Amberes( Antwerpen).
Lillo Toledo ligt in de Mancha vlakte, het is een rustige land en wijnbouw gemeente. Zo vredig en stil dat men denkt ieder ogenblik Don Quichotte tegen het lijf te lopen. Een dorpskern met een 15e eeuws kerkje en op de plaza een monument dat het midden houd tussen een schandpaal een vuurtoren en een pomp, met de naam Rollo de la Villa. En nu ongeveer 2500 inwoners.
Op zaterdag en zondag 12 &13 september 1964, was het zo ver. Dan waren het "Spaanse feesten" te Lillo. Een keur van Spaanse en Vlaamse dansgroepen, kunstenaars en natuurlijk horeca aangelegenheden, zoals wijn degustatie en gastronomische keuken van zowel Spanje als Vlaanderen, kwamen aan bod.
Op zaterdag 12 september vertrok vanop de Grote Markt te Antwerpen, een stoet van antieke auto's, die onze Spaanse vrienden vervoerden naar Lillo.
Waar de plechtige opening, van de festiviteiten, plaats vond. Vanaf dat moment waren er dansvoorstellingen van zowel de Spaanse, Grupo de coros Y danzas de Lillo. En van Uilenspiegel uit Antwerpen en de Uiltjes uit Ekeren -Donk.
Gevolgd door dansgelegenheid in de feesttent op de tonen van orkest The Moonglowers, ook een Spaanse feestmarkt met drank en specereien, een foor en een champagnebar "Bodegas cordorniu". Ook een tentoonstelling van kampingmatriaal een vertoning van het boogschieten op liggende wip, ponyritjes voor de kleinsten, een muziekkiosk, en onze overtocht met de Flandria van Lillo naar Liefkenshoek en Doel, en terug natuurlijk.
's Avonds was er dansgelegenheid in de feesttent op de tonen van de Dixieclub, en in de teeagertent speelde The Moonglowers. En dit tot in de late of vroege uurtjes.
Op zondag vertrok er om 11.00 een stoet van aan de St. Benedictuskerk te Lillo-Kruisweg, hier was plaats voor de folkloristische afdelingen van zowel Spanje als Vlaanderen. Waaronder ook de toenmalige gansrijders der gemeente Stabroek. Bij aankomst te Lillo-Fort ging het Self-Service Restaurant open, met Spaanse en Vlamse producten, aan zeer democratische prijzen.
Omstreeks 12.00 gaf The Antwerp Aviation Club een demonstratie van Luchtacrobatie. En in de Arena demonstratie van de Drumband en het Corps van de civiele bescherming van Antwerpen. Er waren reddings demonstraties op muziek.
Vanaf 14.00 vertoningen van de dansgroepen in de Arena, in de feesttent een dansnamiddag met The Moonglowers. En op de Schelde de start van de rally Waterski Lillo-Bath-Lillo een afstand van 45 km. De eerste werden terug te Lillo verwacht rond 15.00.
Verder vanaf 15.00 tot 19.00 optreden in de Arena door Spaanse en Vlaamse groepen, een doorlopende tentoonstelling van Spaanse en Vlaamse artietsen, waaronder Stan de Hartog uit Lillo Amberes en Juan Abello uit Lillo Toledo.
Waarna het geheel wordt afgesloten door de Dixieclub in de feesttent, dewelke deze twee prachtige dagen met een dansje en een drankje afsloten.
Iets meer over de dansgroep "Grupo de coros Y danzas de Lillo". Deze zeer actieve spaanse volkskunstgroep beperkt zich in zijn optreden niet enkel tot dansen e zingen. Beide uitingen van Volkskunst worden door elkaar gebruikt en aaneen geregen tot een volwaardige vertoning van kleur en Spaanse sfeer. 20 Jaar van oefenen en een aangeboren kunstzin uiten zich in een virtuositeit die men haast niet terugvond in onze streek.
En onze Vlaamse vrienden, de dansgilde "Uilenspiegel" behoord tot de kleine groep der volksdansgroepen uit Vlaanderen. Zij zijn gekend door hun spontaniteit en de afwerking van alle dansen. Ze hebben ons land al meerdere malen mogen vertegenwoordigen op buitenlandse festivals ( Ierland Spanje Nederland Duitsland Zweden enz..) Deze groep is zeker niet eenzijdig. Volksdans, volkszang, vendelzwaaien en andere uitingen van volkskultuur worden door elkaar gebruikt en verwerkt.
"De Uiltjes" zijn bekend als een jonge volkskunstgroep, met meerdere optredens voor radio en TV. Het is de verdienste van deze groep dat ze het aandurven nieuwe volksdansen te creƫren en aldus de bestaande Vlaamse volksdans nieuw leven inblazen. Ook zij werden reeds vescheidene malen als ambassadeurs van de vlaamse volkskunst naar het buitenland gezonden.
Dit feest was een geweldig sucses, doch door omstandigheden kende het geen vervolg.